Roemreport

Duurzaam interieurontwerp

Klimaatverandering is het meest verontrustende en grootste probleem waar we nu en in de toekomst mee worden geconfronteerd. Woningbouw is een van de factoren die bijdraagt aan de veranderingen van het klimaat. Om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, en onze huidige en nieuwe woningen beter bestand te maken tegen de al ingetreden veranderingen, moeten we belangrijke keuzes maken. Duurzaam interieurontwerp is een must: maar hoe maak je de juiste keuzes?

Sommige huizen waarin we vandaag de dag wonen zijn een erfenis van een bouwverleden waarbij te weinig rekening werd gehouden met uitputting van hulpbronnen en ingrijpende landschapsveranderingen. De woningen zijn energieverspillend en weinig duurzaam wat leidt tot een enorme CO2 voetafdruk.

Maar er zijn bouw- en renovatiemethoden die voor een groenere woning zorgen en minder zwaar drukken op natuurlijke hulpbronnen. Of je nu nieuw gaat bouwen of gaat verbouwen, denk altijd aan de praktische toepassingen voor ecologisch bouwen.

Per vertrek in huis zullen we een aantal oplossingen beschrijven die helpen energie, water en hulpbronnen te besparen. We kijken dan vooral naar materiaal gebruik, oppervlakten en meubels. De focus ligt dus op de inrichting, en oplossingen die ook binnen bestaande huizen toegepast zouden kunnen worden.

Om te beginnen alvast 10 tips:

10 tips voor een duurzamer huis

  1. Kies zoveel mogelijk gerecyclede materialen voor je woning. Een gerecyled product heeft altijd een lagere embodied energy mass dan nieuwe producten omdat grondstoffen niet meer gewonnen hoeven worden.
  2. Ga voor producten geproduceerd met het cradle-to-cradle principe: wanneer jij voor het product geen gebruik meer hebt, kan het in zijn volledigheid worden gerecycled en zo een nieuw leven tegemoet gaan als een ander product.
  3. Kies zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals hout, natuursteen, kurk, bamboe etc.
  4. Selecteer als het mogelijk is lokale materialen: hoe verder de producten hebben moeten reizen hoe meer belastend voor de planeet.
  5. Schaf producten aan waarvan je zeker weet dat het productieproces zo milieuvriendelijk is gebeurd. Vraag de verkoper van het product hiernaar als het onduidelijk is.
  6. Let goed op de keurmerken, voor hout kies je altijd producten met FSC keurmerk.
  7. Maak de keuze voor energiezuinige producten, een fornuis met een goed energielabel, waterbesparende kranen, wellicht met sensor, en verlichting met sensor zodat deze niet onnodig lang branden.
  8. Kies voor natuurlijke oliën en verfsoorten, dit voorkomt dat er giftige stoffen in je huis vrijkomen en ze zijn beter voor het milieu. Er zijn veel producenten die eco-vriendelijke producten op de markt brengen
  9. Maak schoon met 100% biologische schoonmaakmiddelen. Over het algemeen geldt: hoe meer waarschuwingssymbolen, hoe schadelijker voor gezondheid en milieu.

Materiaal gebruik vloer

Duurzaam interieurontwerp kan bereikt worden met een goede vloer. Kies bij de vloer voor materiaal met een hoge thermische inertie. Inertie staat voor de mate waarin materiaal reageert op warmte verschillen. Een betonvloer bijvoorbeeld zal de warmte die hij op een dag opvangt langer vasthouden en zo ook afgeven in de nacht.

Bamboe

Denk ook eens na over alternatieven van hout, bijvoorbeeld Bamboe. Bamboe is net zo stevig als eikenhout en geeft ook een warme uitstraling. Kies dan wel voor bamboe met het FSC certificaat, omdat soms ruimte wordt gemaakt voor bamboeteelt door oude inheemse wouden te kappen.

Kurk

Een ander warm, stevig en duurzaam product voor de vloer is kurk. Uiteraard ook een natuurproduct met een uitstekend isolerend vermogen, zowel warmte als geluid!

Linoleum

Een ander mooi alternatief is linoleum: linoleum is plantaardige olie van lijnzaad die men toevoegt aan hars, kurk, hout of gips en jute. 98% van de materialen is organisch! Linoleum kan goed tegen zonlicht, is geluiddempend, olie en vet afstotend en heeft een natuurlijke antibacteriële werking.

Hout

Bij de keuze voor hout is het belangrijk dat de keuze geschikt is voor vloerverwarming systemen. Kies je voor hout, kies dan tenminste hout met het FSC keurmerk, en ga voor bijvoorbeeld beuken, lariks, eiken of essen en berken.

Natuursteen

Natuurstenen vloeren kunnen prima in een duurzaam huis worden gelegd, het is immers een natuurlijk product en de levensduur is lang. Denk aan marmer, travertin en graniet. Het is wel van belang om zo lokaal mogelijke producten te gebruiken.

Keramiek

Er zijn ook prima keramische tegels beschikbaar vervaardigd met een schoon productieproces. Let hier goed op bij de aanschaf en vraag naar het productieproces.

Voor binnen zijn er ook kunststofmaterialen die duurzaam zijn: let bij aanschaf dan vooral op het percentage gerecycled materiaal. Er zijn mooi materialen verkrijgbaar die bijvoorbeeld een mix van keramiek en plastic bevatten: onbreekbaar, krachtig en veelzijdig. Dit product kan niet ontbinden, gaat daarom lang mee en ziet er ook mooi uit.

Wil je een PVC vloer? Dit is ook een mogelijkheid als je duurzaam wilt wonen. Kies dan voor een fabrikant die een milieuvriendelijk productieproces hanteert en gebruikmaakt van gerecycled materiaal. PVC vloeren zijn duurzaam in die zin dat ze lang meegaan. Vaak kunnen PCV vloeren ook volledig worden gerecycled.

Duurzaam materiaal in de keuken
 

Werkbladen

Voor een ecologische keuken dien je materiaal met formaldehyde, een gas, te bannen: dit betekent liever geen gebruik maken van MDF en multiplex: hierin is UF lijm gebruikt. Kies meubels en kasten van gerecycled materiaal en gebruik apparaten met tenminste energieklasse A.

Voor het werkblad is lastig om een pure ecologisch keuze te maken. Twee goede keuzes zijn graniet en imitatiegraniet.

Graniet is hittebestendig, maar bij de winning wordt veel afvalmateriaal geproduceerd. Imitatiegraniet is bacteriewerend, maar door gebruik van kwarts en hars niet geheel milieuvriendelijk.

Je kunt ook kiezen voor RVS: hygiënisch, veilig, maar de productie kost wel veel energie. Het gaat wel lang mee.  Hout kan ook worden gekozen; het liefste kies je voor beuken of massief eiken. Kies altijd massief hout met een keurmerk, boven multiplex en geperste panelen. Een houtenblad vergt wel meer onderhoud, je zou het kunnen beschermen met natuurlijke olie.

Kasten

Voor kasten is massief hout een goede keuze, bijvoorbeeld massief eiken, kersen, vuren of berken. Hout is een materiaal wat goed past binnen een duurzaam interieurontwerp. Echter, hout is kostbaar, dus je zou ook kunnen kiezen voor OSB – chipboard, economisch gezien een goede keuze. Echter OSB bevat wel veel chemische lijm waardoor formaldehyde in de atmosfeer vrijkomt.

Duurzame slaapkamer

In de slaapkamer is het aan te raden om natuurlijke materialen te gebruiken. Denk aan natuurlijke vloerbedekking, bedlinnen, matrassen en meubilair. Het tapijt in de kamer mag geen vluchtige organische stoffen (VOC’s) uit ademen.

Een duurzame badkamer

Ook in de badkamer is het mogelijk om een visie op duurzaam wonen te realiseren.

  1. Let bij de aanschaf van tegels bijvoorbeeld op het feit of deze recyclebaar zijn.
  2. Werk bij voorkeur ook met gecertificeerd hout en bijvoorbeeld met natuurmaterialen als leisteen. Als vervanging van hout kun je wederom ook bamboe overwegen.
  3. Een badkamer met een raam heeft minder elektrische verlichting nodig en is hiermee duurzamer.
  4. Er is veel keuze in waterbesparende kranen en douches en toiletten. Bij kranen let je vooral op slimme innovaties als veiligheidssystemen die ervoor zorgen dat je niet teveel water gebruikt, regelbare mengkranen waarbij je niet ongemerkt lauw water laat stromen en systemen waarbij water wordt gemengd met lucht.
  5. Een stabilisator, een klep die je tussen kraan en de leiding plaatst, kan zorgen voor een besparing van 50% tot 60%. En het toevoegen van een beluchter op kranen in badkamer en keuken levert ook al snel een besparing op van 50%. 

Voor veel producten die in de badkamer worden gebruikt geldt dat er gewerkt kan worden met (deels) gerecyclede materialen.

Meubels

Voor de hand liggende keuze bij duurzaam interieurontwerp en meubels: zorg ervoor dat je spullen lang meegaan. Onderhoud je meubels goed, reinig ze op de juiste wijze en repareer ze als dit mogelijk is. Daarnaast kun je ervoor kiezen om meubels te kopen van gerecyclede materialen of deze zelf laten maken met materialen die je lokaal hebt gevonden. Oude vloerdelen kunnen prima dienen als eettafel of als deuren. Oude funderingen kunnen zelfs dienen als nieuwe tafelpoten.

Kies ook voor modulaire meubels: ze maken je ruimte flexibel in te delen, zijn naar gelang het gezelschap of levensfase in te zetten en gaan lang mee.

Groen in huis

Door planten toe te voegen in het interieur creëer je niet alleen een mooie menselijke sfeer die fijn aanvoelt: planten zuiveren ook de lucht. Dit betekent dus een schonere gezuiverde lucht in huis. Een prima uitgangspunt bij duurzaam wonen. Planten producten zuurstof, absorberen CO2 en reguleren het vochtgehalte en de temperatuur. Niet veel ruimte op de vloer? Denk eens aan muur begroeien. Ook al eens gedacht aan planten in je badkamer? Planten werken verder ook geluiddempend en houden stof vast.

De tuin

Kunststof en plastic milieuvervuilend? Lang niet altijd! Er zijn tal van producenten die mooie milieuvriendelijke producten aanbieden van 100% gerecycled kunststof. Dit betekent producten die bestand zijn tegen ontbinden, versplinteren, slijtage en UV-straling.

Denk aan plantenbakken, bankjes, compostbakken, schuttingen en terrasvloeren. Kortom: een leven lang plezier van duurzame producten.

Verf

Voor een gezondere, duurzamere omgeving is het verstandig goede verf te gebruiken. Conventionele verfproducten kunnen de lucht binnen giftig maken. Veel verf bevat formaldehyde, metaal en vluchtige organische stoffen, en het productieproces is vaak sterk vervuilend. Voor productie van een liter verf ontstaat er tien liter afval. Daarnaast is het aanbrengen van deze verf vaak ook schadelijk voor de gezondheid.

Hier enkele tips om je huis op een duurzame wijze te schilderen.

  1. Kies voor natuurlijke verf, dit is verf gemaakt van plantaardige stoffen op waterbasis.
  2. Werk met producten voorzien van een bekend ecolabel.
  3. Selecteer producten zonder, of met een minimum aan vluchtige organische stoffen (VOC’s).
  4. Heb je een allergie? Let goed op ingrediënten bij aanschaf van de verf. 

Natuurlijke verven hebben vaak rijkere pigmenten, die de verf een volle complexe uitstraling geven. Vaak verkleuren deze verven minder gedurende de tijd en weerkaatsen ze het veranderende daglicht op een mooie wijze. Natuurlijke verf dringt vaak ook dieper door op de ondergrond, waardoor bijvoorbeeld rot minder voorkomt. 

Benieuwd wat jij kunt doen?

Benieuwd hoe je in jouw inrichting een meer duurzame keuze kan maken? ROEM vindt het belangrijk dat een omgeving gezond is. Ruimtes waarin je je prettig voelt, en die een positieve uitwerking hebben op ons functioneren. Dit betekent dat we graag met duurzame verantwoorde materialen werken en ecologische keuzes maken. We denken graag met je mee.

Wij werken niet voor, maar sámen met opdrachtgevers. Wij geloven dat persoonlijke aandacht en betrokkenheid in het ontwerpproces leidt tot waardevolle resultaten.

Wil jij eens van vrijblijvend van gedachten wisselen? Wij denken graag met je mee over jouw interieurvraag. Wij komen graag eens bij je langs, of bezoek ons in onze studio.

Laat je gegevens hieronder achter of bel +31 630474874.

Laten we afspreken