Alle projecten

Interieurontwerp Noors familiehuis

Traditioneel wonen in hedendaags comfort

In samenwerking met Ahda heeft Roem een nieuwe indeling en interieurontwerp voor dit Noorse familiehuis gemaakt. Het betreft een familiehuis – een tweede woning wat geërfd is van ouders.

De maatwerkkeuken is onderdeel van het interieurontwerp.

De eigenaren wonen bij Oslo en zijn in hun vrije tijd veel in het familiehuis aan het fjord te vinden. Met het ouder worden ontstond de wens om op de begane grond een slaapkamer en een badkamer te creëren. Hierdoor moesten de woonkamer, eetkamer en keuken samengevoegd worden. Ze vroegen advies voor een nieuwe indeling en een interieurontwerp.

Interieurontwerp

Het familiehuis is gebouwd in de traditionele Noorse architectuur waarbij woningen gemaakt zijn van gestapelde boomstammen. De stammen waren op een aantal plekken in het interieur weggewerkt. Deze voorzetwanden zijn verwijderd.


De opening in de wand tussen de voorkamers is groter gemaakt om een grotere leefruimte te creëren waarin de woonkamer, eettafel en keuken hun plek hebben gekregen. De gelakte vloer is geschuurd. De oude vloer is waar nodig vakkundig aangelegd met nieuw hout en afgewerkt met een naturel olie. Het toen en nu mag duidelijk zichtbaar zijn.

Het advies is om de woning ruimtelijk te houden

De houten plafonds zijn met een olie met wit pigment afgewerkt om de ruimte lichter te maken.

Keuken

De eigenaar had ook behoefte aan een concreet ontwerp voor de inrichting van de keuken en de badkamer.

De keuken heeft zijn plek langs de wand gekregen. Zo ontstond er in het midden van de kamer ruimte voor de mooie oude eettafel en stoelen. Achter de keuken zijn de boomstammen zichtbaar. De keuken is massiefhout met een v-groef, afgewerkt met een olie met veel witpigment. De belijning is strak en er ligt een hardstenen aanrechtblad op. Duurzame natuurlijke materialen die al eeuwenlang gebruikt worden in een moderne uitvoering.  

Interieuradvies voor de maatwerkkeuken was onderdeel van het interieurontwerp

Badkamer

Ook in de nieuwe badkamer zijn de boomstammen waar het kan weer zichtbaar gemaakt. De badkamer biedt veel bewegingsruimte en een ruime douche. Weggewerkt in een nis achter houten schuifdeuren is ruimte voor witgoed. Leidingwerk is weggewerkt in een lage voorzetwand.


Interieurontwerp


We hebben veel gesproken over de styling van het interieur. De eigenaren bezitten veel mooie oude spullen die weer een plek kregen in de inrichting. Van een aantal meubels werd afscheid genomen omdat de woning te vol werd. Ook hier is gezocht naar een mooie mix tussen oud en nieuw.
Voor de ramen adviseerden we vouwgordijnen. De keuze voor mooie textiel staat warm. Een vouwgordijn kan ver genoeg omhoog zodat overdag het daglicht naar binnen kan en er zicht is op de mooie oude ramen en het uitzicht over het fjord.

Verlichtingsplan


Een goed verlichtingsplan is een belangrijk onderdeel van deel van het interieurontwerp voor deze warme maar ook enigszins donkere woning.

Het advies was om met spanningsrail te werken.  Meerdere spots op de rails zorgen ervoor dat de ruimtes goed verlicht kunnen worden, bijvoorbeeld in de keuken bij het aanrecht en in de badkamer. In de zithoek is gewerkt met losse armaturen en op meerdere plekken zijn wandlampen toegepast. Boven de eettafel planden we een mooie hanglamp.

OpdrachtgeverParticulier
LocatieBreim (Noorwegen)
Jaar2018
PartnersAhda design & arkitektur