Alle projecten

Interieurontwerp gerenoveerde jaren 70 woning

Herwaardering van de jaren 70 in gerenoveerde semibungalow

Het interieurontwerp van deze jaren 70 semi-bungalow is van de hand van Roem. Deze vrijstaande woning staat in het Drentse Havelte. Het interieur design is een onderdeel van de totaal renovatie. De bewoners wilden een ruime moderne woning. Maar het verhaal van de woning, de plek, de architectuur mocht niet uit het oog worden verloren. Belangrijk is ook het zicht van binnen naar buiten. Zo kunnen bewoners genieten van de mooie ligging. De woning is omgeven door grove dennen en biedt een vrij uitzicht.  

In dit interieurontwerp van de gerenoveerde jaren 70 woning is gewerkt met een groot maatwerkkleed van geitenwol, die mooi matched met de Martin Visser Spectrum bank.,

Uitgangspunten interieurontwerp

De kenmerkende stijlelementen van het modernistische jaren 70 huis, de ligging en de functies die het huis de bewoners bieden, dienden als uitgangspunt voor het interieurontwerp. Behoud van het karakter komt in verschillende elementen voor. Onder andere komt dit naar voren in het zichtbaar houden van baksteen.

Een ander voorbeeld is het in ere herstellen van de grote open haard en vide in de entree. Grote, open ruimtes met maximaal lichtinval en zicht op de tuin en de omgeving kenmerken de nieuwe plattegrond.  

Naast het interieurontwerp werden er in de renovatie veel energetische verbeteringen doorgevoerd. Zo is de kap, spouw en kruipruimte geïsoleerd. Er is lage temperatuur vloerverwarming aangelegd gekoppeld aan de zonneboiler. In een later stadium wordt de kap voorzien van nieuwe dakpannen en indak zonnepanelen. Ook wordt er een warmtepomp geplaatst.

Kleur & materiaal

In het interieur van de woning zijn veel natuurlijke materialen toegepast. Bewust koos Roem voor toepassing van veel meubeltextiel zoals wol en vilt. Deze toepassingen verbeteren de akoestiek. Zo ligt er in woonkamer een groot maatwerk tapijt van geitenwol. Geluiddempende materialen werden ook toepast in het maatwerk lattenplafond van eikenhout.

De subtiele materialen en kleurenmix van het interieur ontstaan door de toepassing van een strakke lichte neutrale basis in wanden en vloer, aangevuld met een mix van kleur en materiaal. De wanden zijn in het hele huis geverfd met RAL 9010.  De deuren en kozijnen zijn geverfd in matzwart RAL 9017. Deze matte verf weerkaatst het licht niet wat heel rustig is voor het oog. Er is veel hout geïntegreerd toegepast in plafond, wanden en maatwerk kasten.

Boven is gekozen voor vloerbedekking op de koude betonnen vloer. Dit verbetert de akoestiek in de vide en is prettig om op te spelen en te lopen.

Indeling

De renovatie van deze jaren 70 woning vroeg ook om een nieuwe plattegrond. Er is meer bergruimte gecreëerd door de sauna bij de bijkeuken te voegen. De woonkamer en keuken zijn samengevoegd tot een grote leefruimte. De open haard krijgt zo een centrale plek in de kamer en de lichtinval werd verbeterd. De werkkamer beneden is samengevoegd met de badkamer tot een grote masterbedroom ensuite.

De bovenverdieping is door het toepassen van zeven nieuwe dakramen voorzien van veel daglicht en uitzicht op de reuze dennen in de omgeving. De oude CV ruimte is omgebouwd tot badkamer. Op de overloop is de toilet separaat geplaatst tegenover de badkamer.

Keuken


De keuken bestaat uit een zwarte achterwand waarin een kooknis en de deur naar de hal is geintegreerd. Het witte eiland met het witte blad en kraan, is als meubelstuk in de ruimte geplaatst. De keuken biedt veel bergruimte. Door de bijna ton-sur-ton toepassing van kleuren, is er veel aandacht voor mooie details en accessoires.

Badkamer


Onderdeel van de renovatie was het weghalen van de familiebadkamer op de benedenverdieping. In de nieuwe badkamer op de verdieping werden terrazzo tegels zowel op de vloer als op de wanden toegepast en gecombineerd met stucwerk behandeld met een waterdichte verf. De twee dakramen zorgen voor daglicht en, door de hoge plaatsing, ook voor privacy. Het interieur van de badkamer is geïnspireerd op de seventies terazzo vloer die in de entree ligt en daarmee de tijd waarin het huis is gebouwd.


Inrichting


De meubels en accessoires zijn een belangrijk onderdeel van dit interieurontwerp. Een deel ervan is geërfd of gekocht via marktplaats of cadeau gekregen. De designmeubels voegen zich in de ‘70 architectuur. Het grote kleed maakt de connectie tussen de losse elementen in de zithoek. De mix tussen oud en nieuw zorgt voor een persoonlijk interieur.

Maatwerk


Roem ontwierp voor dit interieur meerdere maatwerk oplossingen waaronder een grote inbouw kastenwand in de bijkeuken. Ook de kastenwand in de studeerkamer is een ontwerp van Roem. In deze plafondhoge kastenwand is de schacht van de openhaard verscholen.

In de maatwerkkasten wordt gewerkt met een schaduwvoeg, dit zorgt voor een mooi visueel effect en diepte beleving. De eettafel en de lamp daarboven zijn ook op maat gemaakt en een product ontwerp van Roem.

Op de overloop, met vide, ging ook veel aandacht naar maatwerk toepassingen. De nieuwe wanden die een badkamer en toilet vormen zijn bekleed met berkenhout. De horizontale lijn tussen berkenhout en stucwerk benadrukt de menselijke maat. Het stucwerk boven de lijn loopt naadloos over in de kap – het benadrukt de hoogte en geeft een heel ruimtelijk gevoel.

Lichtplan


Met de totaal renovatie ontstond er een mogelijkheid om alle verlichting aan te passen in het interieur van de woning. Het lichtplan is een combinatie van inbouw design LED spots en opbouwarmaturen. De meeste verlichting is dimbaar. Een goede verdeling van basislicht, functioneel licht en accent- en sfeerverlichting geeft dit interieurontwerp een aangename sfeer. 

Materialen voor de nog in te bouwen en-suite badkamer. Het laatste onderdeel van de renovatie van de woning wat betreft het interieur.
OpdrachtgeverParticulier
LocatieHavelte
Jaar2020
FotografieMarjon Hoogervorst, Roem
StylingVivian Hoebe (April & May), Roem