Alle projecten

Interieur design renovatie jaren 30 woning

Hergebruik en subtiele kleuren in jaren 30 woning

De volledige renovatie van deze jaren 30 woning in Hardegarijp, Friesland, is van de hand van Roem. Energiebesparing en duurzaamheid waren belangrijke uitgangspunten bij de renovatie. Dat, in combinatie met het behoud, hergebruik en restauratie van authentieke elementen en materialen uit de jaren 30. De indeling en het interieur werden volledig afgestemd op de bewoners: een jong modern gezin. Dit betekent dat het huis na de renovatie efficiënt, ruim en praktisch moest zijn maar ook comfortabel, licht en warm.

Interieurontwerp van renovatie jaren 30 woning - Martin Visser bank voor spectrum

Verbouwen

De woning was sinds de jaren 50/60 weinig veranderd en slecht onderhouden. Het waren jaren waarin veel originele jaren 30 kenmerken als ouderwets en armoedig werden beschouwd. Ook isolatie en verwarming waren zwaar verouderd. Dit gaf de mogelijkheid om de gehele schil van het huis te isoleren en al het installatiewerk te vervangen. De start van dit project was dan ook dat de woning grondig gestript werd.

Duurzame energiebesparende maatregelen

Er moest grondig werk worden verricht aan de technische constructie: de kap werd volledig geïsoleerd en alle enkelsteens wanden werden aan de binnenzijde van de woning voorzien van isolatie. De oude houten vloerdelen uit de jaren 30 werden verwijderd en vervangen voor gelamineerd eikenhouten vloerplanken die geschikt zijn voor vloerverwarming. Onder de houten vloer werd schuimbeton isolatie aangebracht.

De volledige woning werd voorzien van nieuwe kozijnen en HR++ glas. De kozijnen werden afgewerkt met houten kantstukken, architraven en ondiepe vensterbanken: volledig passend bij de bouwperiode van de woning.

Plattegrond

De beneden verdieping werd voorzien van een nieuwe, ruimere indeling en een nieuw interieur. De bedstede, met daaronder de kleine kelder, werden verwijderd om de woning geschikt te maken voor het leven van een modern gezin. De oude bedstede deed dienst als kast, en werd ten behoeve van een open ruimere lichte woonkamer, eethoek en keuken verwijderd.

Interieurontwerp jaren 30 woning - woonkamer

Ook de wand naar de keuken werd uitgebroken: de nieuwe stalen ligger die de oude wand vervangt is niet weggewerkt: de nieuwe toevoeging blijft zo goed zichtbaar en vormt een mooi contrast met de authentieke elementen.

Jaren 30 inspiratie

Originele stijlelementen uit de bedstede en de oorspronkelijke trapopgang hebben we laten terugkomen in de aftimmering van de nieuwe trapopgang. Ook de oude voorraadkast aan de korte kant van de keuken bleef behouden en doet dienst als servieskast.

Het oude balkenplafond werd weer zichtbaar door het verwijderen van aangebrachte platen. Doordat deze zonder te plamuren wit zijn geschilderd blijven deze hun authentieke uitstraling behouden. 

Renovatie jaren 30 woning - ombouw kast met oude planken - neutrale tinten en eiken vloerdelen.

Tuin

De woning heeft oorspronkelijk veel uitzicht op de voortuin en straat, maar minder op de achtertuin. De achtergevel werd voorzien van openslaande deuren. De achtertuin is het domein van het gezin: meerdere terrassen afgescheiden door fleurige perken en heesters geven een ontspannen sfeer. Door de nieuwe deuren is de tuin nu goed toegankelijk en zichtbaar vanuit de woning.


Keuken 

De keuken is een moderne greeploze variant met een wit composiet blad geïnspireerd op gestorte terrazzo/granito bladen van de jaren 30.

Interieurdesign jaren 30 woning - door muur uit te breken ontstaat grotere lichte ruimte.

In de bijkeuken plaatsen we oude Franse plavuizen in terracotta kleur. Enkele wanden werden hier ook voorzien van houten planken afwerking om de jaren 30 sfeer te behouden. Het dak werd vernieuwd ten behoeve van isolatie, maar door de isolatie aan de bovenkant te bevestigen bleven de blanken houten planken en balken in zicht.

Slaapkamers en badkamer

Boven werd de ouderslaapkamer voorzien van een houten vloer van oude vloerdelen uit de benedenverdieping. In deze slaapkamer is de nok en daarmee ook het spant zichtbaar wat een ruimtelijk effect geeft en de hoogte benadrukt.

Op de bovenverdieping werd verder effectief gebruik gemaakt van de ruimte door enkele slimme ingrepen. Zo werden kamers voorzien van knieschotten van vurenhouten planken en werd er een badkamer gecreëerd door het plaatsen van een eigentijdse dakkapel.

Ook hier werden materialen hergebruikt en authentieke details behouden: de spanten bleven overal in het zicht nadat de oude verflagen verwijderd waren. De vliering werd voorzien van een oude bedstede deur die nog op de zolder lag na al die jaren.  

Kleuren en materialen

Het interieur van de woning oogt fris en licht omdat er veel wit is toegepast. De witte basis is aangevuld met subtiele kleuren in verf, stoffen en accessoires. De combinatie met het houtwerk van de vloer en spanten geeft dit huis een warme fijne uitstraling.  Deze renovatie toont dat met behoud van oorspronkelijke jaren 30 kenmerken en toevoeging van moderne comfortabele, duurzame oplossing een fijne woning kan worden gecreëerd.

OpdrachtgeverParticulier
LocatieHardegarijp
Jaar2010-2016