Roemreport

Interieurtips jaren 30 woning

Een jaren 30 woning in de 21ste eeuw betekent nog steeds veel wooncomfort, sfeer en plezier.  Een huis uit de jaren 30 is een gewild object in Nederland. En terecht: veel jaren 30 huizen staan bekend om de ruime afmetingen, bouwmaterialen van hoge kwaliteit, veel lichtinval en vaak kenmerken die we nu karakteristiek noemen. Ook staan veel jaren 30 woningen in ruime groene wijken.

In dit artikel vind je interieurtips voor een jaren 30 woning. Hoe kan ik een woning inrichten en onderhouden? Welke materialen pas ik toe bij het inrichten? Waar moet ik rekening mee houden als ik ga uitbouwen, verbouwen of renoveren?


Inrichting en onderhoud jaren 30 woning

Het is belangrijk om bij het inrichten en verbouwen of renoveren rekening te houden met oorspronkelijke stijlelementen en bouwmaterialen. Dit verhoogt de waarde van de woning en geeft een consistente uitstraling. Ook bij de inrichting kan op een aantrekkelijke wijze worden gewerkt met karakteristieke materialen en kleuren zonder hedendaags gemak en trends uit het oog te verliezen. Goed onderhoud met aandacht voor materiaal en afkomst is kenmerkend voor deze woningen. Gebruik authentieke onderdelen bij renovaties en houd met verbouw en uitbouw rekening met de kenmerkend architectuur. Ook het inhuren van vakmensen met ervaring met jaren 30 woningen is van groot belang.

Tips voor de inrichting


Jaren 30 woningen kenmerken zich door een paar uitgesproken materialen, zoals granito. Het is vaak mooi om deze materialen in moderne eigentijdse vorm weer toe te passen. Ook kleurgebruik kenmerkend voor de jaren 30 kan heel mooi worden toegepast in hedendaagse interieurs. Wat te denken van het frisse, schone turkoois?

Kleurenschema

Typisch voor de jaren 30 was dat een bezoeker in de hal al geïntroduceerd werd met het kleurschema van de woning. De kleuren van de wanden en vloeren waren op elkaar afgestemd. In de jaren 30 werd veel blauw, donkergroen, turkoois, paars en oranje en geel toegepast in tegelwanden. Veelal werden kleurentegels onderbroken, of afgesloten met een zwarte tegelplint.

Je kunt in de woning kiezen voor een afgestemd kleurenpalet, zoals in de jaren 30 gebruikelijk was, en dit terug laten komen in tegelafwerkingen in het hele huis. Zo passen badkamer, keuken en toilet bij elkaar maar verschillen ze toch van sfeer door de gebruikte kleurvariantie.

Referenties

In moderne inrichtingen in jaren 30 woningen kan er wel worden verwezen naar kenmerkende elementen om zo een mooie link te behouden met de oorsprong van de woning en het exterieur. Vooral in materiaal en kleurgebruik is dit goed toe te passen, omdat meubilair uit de jaren 30 vaak niet voldoet aan moderne standaarden. Het huis hoeft niet volledig in stijl te worden uitgevoerd: ook een moderne interpretatie kan eer doen aan de oorspronkelijkheid van de woning zonder in te hoeven boeten aan hedendaagse luxe en comfort.

Materialen

Als je de mogelijkheid hebt, loont het zich om te investeren in kwalitatieve producten en materialen. Jaren 30 woningen hebben veelal een hoge woningwaarde, mede dankzijn het gebruik van kwalitatieve en decoratieve materialen als granito vloeren en houten parketvloeren en hoogwaardige maatwerkoplossingen in keukenkasten. Houdt dit in gedachten, dan zorg je ervoor dat je niet alleen zelf meer comfort en plezier beleeft aan je woning, maar de waarde hiervan ook verzekert blijft.  

Granito

Dit materiaal is natuurlijk erg bekend: granito is gewoon terrazzo, want er komt geen graniet kijken bij de productie van granito, maar de term is nu eenmaal bekend en ingeburgerd. Granito is een mengsel van natuursteen, cement of kalk gemengd met water tot specie. Deze specie wordt op het oppervlakte gespoten of gestreken. Na uitharding wordt dit geschuurd en gepolijst.  Granito is glad dus hygiënisch, duurzaam en waterdicht en mooi voor het oog. Ook is granito makkelijk schoon te houden. Granito in jaren 30 woningen werd veelal met tegels bedekt in de jaren 60 omdat reparatie nog niet goed mogelijk was, en (beschadigd) granito armoedig was.

Kijk goed naar je woning om te ontdekken of er misschien nog origineel granito in de woning aanwezig is onder later geplaatste tegels. Je kunt overwegen dit te renoveren.  Ook zijn er moderne terrazzo materialen zoals tegels en linoleum die hetzelfde gevoel opwekken, goed beschikbaar zijn, en aantrekkelijker geprijsd zijn dan een nieuwe granito vloer.

Zeil

Vloerbedekking van zeil was erg populair in de jaren 30: makkelijk schoon te maken, geen kieren en waterbestendig. Door de grote variatie aan kleuren, vind je vaak een passend zeil bij de overige inrichting. Linoleum, Marmoleum en Rubberzeil waren Nederlandse producties, maar zijn in jaren 30 woningen niet meer te vinden omdat deze veelal zijn verwijderd.

Er zijn prachtige vloeren beschikbaar, onder andere van Forbo, die, mits goed toegepast, prima in je jaren 30 woning kunnen worden gelegd. Deze vloeren zijn, net als bijna een eeuw geleden, zeer praktisch en hygiënisch en passen wel degelijk in de bouwstijl van de woning. Tevens zijn linoleum vloeren duurzaam: ze worden vervaardigd met olie en organische materialen, ze zijn slijtvast en zijn geluiddempend.

Glas-in-lood

Dit kenmerk heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen: de vaak kleurrijke lichtinval, het hoge decoratieve gehalte geven ons een fijn gevoel. Jaren 30 woningen waren vaak voorzien van deze glazen: vaak vrij geometrisch , rechte belijningen en strakke vormen. Passend bij de stijlen van toen zoals Art Deco en de Stijl. Kleuren werden afgeleid van andere kleuren in de woning. Heb je nog originele glas-in-lood ramen? Zorg ervoor dat je ze goed beschermt tegen krassen en beschadigingen, bijvoorbeeld met voorzet ramen.

Ondoorzichtig glas

Dit glas werd ook in verschillende varianten toegepast in jaren 30 woningen. Vaak in bovenste delen van deuren of in bovenlichten. Zowel marmerglas, mousselineglas, figuurglas en ijsbloemenglas is terug te vinden. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om deze glazen onderdelen goed te beschermen: ze zijn typerend voor deze bouwperiode. Renovatie en vervanging is ook goed mogelijk.

Paneeldeuren

Deze kenmerkend deuren werden veelal toegepast in jaren 30 woningen: deze werden vaak fabrieksmatig gemaakt, door bijvoorbeeld Bruynzeel. De deuren zijn een combinatie van vurenhout regelwerk, en daartussen berken multiplex platen en soms een ruit.  Het loont de moeite om de deuren waar in originele staat terug te brengen, of op zoek te gaan naar vervangende exemplaren met gelijke uitstraling. Helaas zijn veel paneeldeuren verloren gegaan toen deze uit de mode raakten in de jaren 60.

Hang en sluitwerk  

Hangwerk in jaren 30 woningen kan nogal verschillen. Veel hang- en sluitwerk werd fabrieksmatig vervaardigd, er was, net als tegenwoordig, een grote verscheidenheid aan materialen en modellen. Bakeliet is in ieder geval een materiaal wat veel voorkomt in jaren 30 woningen, en waarin hang en sluitwerk kan worden vervaardigd. Bakeliet is kunststof wat tegen zeer hoge temperaturen kan en geen stroom geleid. Daarom werd het in huizen veelal toegepast: als schakelmateriaal, stopcontacten, deurkrukken en onderdelen van meubels.

Kalkhoudende tegels

Tegenwerk uit de jaren 30 is vaak van aardewerk, en dus kalkhoudend. Dit betekent dat u ze beter niet kan schoonmaken met zuur of bleek. Hier worden de tegels dof van. De tegels in de woning zijn vaak eenvoudig, dubbelhard gebakken. Mosa levert een mooi programma aan eenvoudige kwalitatieve tegels in een hoogstaande kwaliteit die goed toegepast kunnen worden in een jaren 30 woning.

Marmer

Dit natuurproduct is niet bij uitstek een materiaal wat in jaren 30 woningen te vinden was, tenzij je de luxere vrijstaande villa’s meetelt. Marmer werd dan toegepast op wanden, soms omsloten door zwart marmer en op vloeren. Marmer kan dus wel goed worden geïntegreerd in een jaren 30 woning.

Parket

Deze vloer is een traditionele vloer voor jaren 30 woningen, vooral voor de kamer en suite op de begane grond. De randen zijn vaak op een andere manier gelegd en soms voorzien van een biesje in een andere kleur. Een veel voorkomend motief is het visgraatmotief. Parket is vaak van goede kwaliteit en zeer waardevol; heeft u nog een parketvloer, verzorg deze dan goed. Behandel deze tijdig met de juiste middelen, zoals lak, was, olie of beits. Dweil niet te vaak, maar stof af met borstel en stofzuiger. Met lauw water kunnen vlekken worden verwijderd. Veelvuldig dweilen is niet nodig.

Stucwerk

In veel jaren 30 woningen is stucwerk te vinden. Dit stucwerk is wit en vaak voorzien van decoratie aan randen met lijsten en sierelementen in allerlei vormen. De ondergrond in jaren 30 woningen kan zowel van riet zijn dan wel steengaas.  Jaren 30 stuc is minder opvallend, eenvoudig en vaak strak.
Verzorg je stucplafond goed: komen er nieuwe scheuren dan kan dit wijzen op bouwkundige constructieproblemen. Let goed op met verven: teveel verflagen of verkeerde verf kan er voor zorgen dat het hele decoratieve stuc naar beneden valt!

Keukenblokken

Deze waren vaak geleverd door firma´s als Bruynzeel en zijn zeldzaam en kostbaar. Mocht je woning over een dergelijke keuken bezitten, dan is het de moeite waard deze te behouden. Ze zijn vaak fraai en praktisch en van hoge kwaliteit. Goed onderhoud is belangrijk als je kiest voor conservatie.

Tips voor uitbouwen en renovatie jaren 30 woning

Belijning

Wil je de woning uitbouwen, dan is het wellicht een idee om hier typische jaren 30 elementen uit te vergroten in modernere materialen om zo een statement te maken. Het contrast hierbij moet groot genoeg zijn zodat het nieuwe onderdeel niet de illusie hoeft te wekken om origineel uit de bouwperiode te stammen. Veel glas en overstekken passen goed binnen de jaren 30 periode, en geven uw uitbouw comfort (schaduw, verkoeling en licht) en vullen de bestaande woning mooi aan.

Plint

Een veel voorkomend jaren 30 bouwelement is de plint: van oudsher de onderste rand van de gevel. In de jaren 30 werd deze, voor decoratieve reden, ook op een hogere positie geplaats en in contrasterend materiaal. U zou dit effect in een aanbouw kunnen vergroten, en met verschillende materialen dit element kunnen uitlichten.

Trap

Een trap was vaak een blikvanger in jaren 30 woningen: dit kenmerkt zich door decoratieve vormen van de leuningen, decoraties en insneden in spijlen en afwerkingen. Als er een trappaal is, dan is deze vaak ook gedecoreerd. Kies in renovatie voor herstel van de originele trap. Bij uitbouw: ga voor een trap als statement, maar dan uitgevoerd in een moderne variant.

Metselwerk

Kenmerkend, misschien op het eerste gezicht niet direct duidelijk, is het metselwerk van de jaren 30 woningen. Indien je overweegt het huis te renoveren loont het de moeite om aandacht te besteden aan het type voeg en baksteen welke je hiervoor gaat gebruiken. Dit gaat in grote mate bepalen in hoeverre het te renoveren onderdeel ‘blend’ met het geheel.
Let dus goed om welke steen is gebruikt: kenmerkend voor de bouwperiode was strengperssteen en handvormstenen. De eerste is te herkennen aan dat ze gladder zijn dan normale bakstenen en de kleur kan verschillen per steen omdat de baktemperatuur en gebruikte klei kon verschillen. De handvormstenen zijn oneffen en ruw, egaal of met kleurnuances. Ze zijn ruwer dan de normale vormbaksteen.

Geen originele stenen meer te verkrijgen? Zie tip 1: ga dan voor moderne materialen die goed aansluiten bij de jaren 30 stijl maar niet de illusies wekken deze te willen nabootsen.

Voeg

Let daarnaast ook goed op de voeg. Is er gebruik gemaakt van voegspecie of de metselspecie? En heeft je woning al een terugliggende voeg? Dan is dit ook mooi om door te voeren in het te renoveren onderdeel. Erg bijzonder zijn de schaduwvoegen die vaak zijn toegepast: door de voeg schuin af te snijden zie je bij een bepaalde lichtinval een mooi schaduw effect. 

Advies en oplossingen

Schakel voor het interieur design een binnenhuisarchitect in, deze kan je goed voorzien van interieuradvies en meedenken met de inrichting van je jaren 30 woning. Roem kan een passend interieur ontwerp maken waarbij de juiste materialen en kleuren worden gebruikt en authentieke elementen worden hergebruikt of in ere hersteld.

Ons werk

De volledige renovatie van deze jaren 30 woning in Hardegarijp, Friesland, is van de hand van Roem. Benieuwd naar de aanpak en het resultaat?

Wij werken niet voor, maar sámen met opdrachtgevers. Wij geloven dat persoonlijke aandacht en betrokkenheid in het ontwerpproces leidt tot waardevolle resultaten.

Wil jij eens van vrijblijvend van gedachten wisselen? Wij denken graag met je mee over jouw interieurvraag. Wij komen graag eens bij je langs, of bezoek ons in onze studio.

Laat je gegevens hieronder achter of bel +31 630474874.