Thuiswerkplek inrichten
Velen van ons moesten er aan geloven in 2020: thuiswerken. Sinds Corona de wereld in zijn greep houdt is het huis opeens voor velen ook een kantoor. Misschien behoor jij tot de gelukkigen die al een thuiskantoor heeft ingericht? Waarschijnlijk ben je in de minderheid. Veel van onze huizen zijn niet geschikt om voor langere periode, en voor een groot deel van de week, als kantoor te dienen. Geluidsoverlast, te weinig licht, te weinig ruimte: zomaar een paar problemen waarmee we moeten dealen.
In dit blog willen we je met tips en slimme oplossingen helpen om van je huis een aangenamere thuiswerkplek te maken. We zochten naar de slimme meubels en goede praktische tips. Want: het thuiswerken zal een onderdeel worden van het nieuwe normaal. En met een fijne werkplek is dit helemaal niet erg. Sterker nog: de voordelen zullen zeker opwegen tegen de nadelen.
Tips voor de inrichting van de thuiswerkplek
- Zorg voor een goed bureau en verstelbare bureaustoel. Dit betekent dat je rekening houdt met de juiste hoogte en je voldoende werkblad creëert. Het beste is als je bureau los staat van je eettafel, zodat jij niet elke dag je ‘bureau’ hoeft op te ruimen. Ga je een bureau aanschaffen? Koop een bureau wat in hoogte verstelbaar is. En overweeg om een bureau te kopen met wielen als je beperkte ruimte hebt.
- Zorg voor voldoende bergruimte. Je productiviteit en werkgeluk zullen groter zijn wanneer je alles een vaste plek kan geven. Investeer in een kast of dressoir om je werkgerelateerde zaken afgesloten op te bergen.
- Vergeet de decoratie niet. Investeer in een mooie plant, een goede poster of foto en lijst deze in. Kleed je werkplek mooi aan. Dit is immers waar het in onze officiële kantoren vaak aan ontbreekt.
- Vergeet de verlichting niet. Plaatst een goede bureaulamp. Mocht je deze niet hebben: speur op marktplaats, hier kun je vaak hele mooie exemplaren kopen voor een vriendelijke prijs.
- Hang een prikbord op. Hiermee kun je handig je werkzaken organiseren. En, kun je makkelijk je werkplek wat opvrolijken met foto’s van plekken waar je bent geweest en je inspireren of mensen die je lief zijn en je motiveren.
- Marktplaats en de kringloop zijn je beste vriend. Kies als bureaustoel een mooie design klassieker van Vitra ontworpen door Eames of een bureaulamp Tolomeo van Artemide.
12 inspirerende oplossingen
1. Het woon-werk eiland

Ronan en Erwan Bouroullec ontwierpen voor Established and Sons dit multifuntionele eiland genaamd Grid. Hiermee creëer je als ware een ruimte binnen een ruimte door gebruik te maken van modulaire zittingen, planken, tafels en schermen. Je kunt Grid makkelijk aanpassen aan de situatie, ideaal dus voor de thuiswerkers.
2. De bureau-tafel


Toe aan een nieuwe eettafel en geen ruimte voor een bureau? Overweeg dan een ‘slimme’ eettafel/bureau samensmelting, zoals dit bureau ontworpen door Thomas Feichtner voor Bene. De vakken onder het blad en de opbergmogelijkheden op het blad maken deze tafel geschikt voor thuiswerken, zonder in te hoeven boeten aan esthetiek. En ga je dineren? Dan berg je je werkaccessoires makkelijk weg in opbergvakken.
3. Het opklapbureau

In de middeleeuwen had men weinig vaste tafels. Wel had men vaak een plank met schragen die je makkelijk kon opbergen. Dit is de meest eenvoudige en goedkoopste oplossing om snel je thuiswerkplek te creëren. Koop schragen en een houten of glazen plank bij bijvoorbeeld Karwei of Ikea. Zorg ervoor dat het bureaublad zo groot/klein is dat je deze achter een kast kan zetten of onder je bed kan leggen. Zo is je bureau zo weg als we weer veilig op kantoor kunnen werken!
4. Het multifunctionele ruimtewonder

Als je weinig ruimte hebt is dit kleine bureau Rail Desk van het Deense merk Menu de oplossing. Dit bureau past vaak nog wel in de hal, overloop of in de hoek van de kamer. Uitgewerkt of toch naar kantoor? Met een mooi bloemstuk en een tafellamp en wat mooie boeken is het een fraai dressoir. Het is een ontwerp van Keiji Ashizawa en één van onze favorieten. Functioneel en esthetisch.
5. Het inklapbureau


Nog zo’n ruimtewonder, dit keer van Ambivalenz. De inklapserie Fläpps. Naast het bureau bestaat de serie ook uit inkapbare stoelen en boekenplanken. Deze zijn zelfs verkrijgbaar in leuke prints. Na het werk klap je de boel in en heb je weer volop leefruimte. Dit bureautje is niet alleen om aan te werken. Je kunt het ook gebruiken als eettafel, leesplank of werkblad voor je hobby’s. En wil je het echt goed doen? Ga voor de hoogte verstelbare variant!
6. De kamerbrede bureauplank


Veel woningen hebben slaapkamers van zo’n 2 meter breed. Effectief, goedkoop en praktisch: monteer een stevige plank tussen de 2 wanden, aan de uiteinde van de kamer (dus veelal bij het raam). Hier een mooi voorbeeld van Widger Architecture en Studio Ben Allen. Hangen er al gordijnen? Houd gerust 15 centimeter vrij achter de plank: de plank hoeft hiermee minder diep te zijn. Je creëert een ruimtelijk effect, ruimte voor je snoeren en benen. De oplossing voor de do-it-yourselfer.
7. De wandkast met bureau

Erg populair en al erg betaalbaar: de modulaire wandkastensystemen van bijvoorbeeld String Furniture. Maar ook IKEA biedt met een SVALNÄS een mooi alternatief. In deze kasten kun je makkelijk een klein bureautje hangen. Hang er een kastje bij in de buurt, dan hou je je werkplek opgeruimd. Na werktijd blend je bureau makkelijk in je privé woonomgeving.
8. De inbouwkast


Op zoek naar een werkplek en meer kastruimte? Waarom niet combineren? Hier twee mooie voorbeelden waarbij werkruimte gecreëerd is in een maatwerk kastenwand. De meest optimale vorm van een thuiskantoor als je weinig ruimte hebt. Klaar met werken? Kast dicht en je hebt weer een opgeruimde kamer. En een spraakmakende tint aan de binnenzijde maakt het werken nog een stukje leuker.
9. Het karton bouwpakket-bureau

Misschien wel het meest innovatieve COVID-19 design. In ieder geval praktisch en budgetvriendelijk. De achterliggende Deense startup Stykka wil mensen motiveren thuis te blijven om risico op besmetting te verkleinen. Het bureau is online verkrijgbaar. Of, als je beschikking hebt tot veel karton en een lasersnijder, te downloaden als open source file op de website. Het bureau bestaat uit drie onderdelen en is makkelijk in elkaar te vouwen. Het item draagt de tot verbeelding sprekende naam: ‘#StayTheF***Home’. Gelijk aan de populaire hashtag om mensen op te roepen thuis te blijven werken.
10. Het design Do-it-yourself werkblok


Een geweldig ontwerp van de ontwerper Sabine Marcelis uit Nieuw Zeeland. Sabine woont en werkt in Rotterdam. Dit multifunctionele werkblok genaamd Candy Cubicle is één van haar recente ontwerpen. Wanneer gesloten een mooie kist, dressoir of bank. Geopend een prachtige werkplek in een prachtige opvallende heldere gele kleur. En: verplaatsbaar door de wielconstructie. De kist is een museumstuk van het London’s Design Museum en (nog) niet in productie. Je zult helaas voorlopig dus zelf aan de slag moeten om dit na te maken.
11. De gedaantewisselaars



Woon je in een studio? Dan is dit een perfecte oplossing. Op Dezeen vonden we deze multifunctionele en van gedaante wisselende interieuroplossing. Een ontwerp van Intervention Architecture. Deze oplossing zorgt ervoor dat er ruimte is om te eten, slapen en werken. En…voldoende ruimte overhouden om te leven. Ook aan bergruimte is gedacht.
12. De mobiele thuiswerkplek
Helemaal geen ruimte in huis? Of wil je je werk echt gescheiden houden van je privé leven? Overweeg een thuiswerkplek in je tuin. Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kan een blokhut kopen bij een ‘hokjes bouwer’. Of je kiest echt voor een mobiele werkruimte ontworpen voor dit doel (Roem ontwierp een mobiele thuiswerkplek welke we samen met één van onze partners leveren). Ook kun je een kas ombouwen tot werkplek. Bekijk altijd goed of er vergunningen nodig zijn voor jouw plannen en vergeet de aansluiting op het energienet en de verwarming niet.


Tips voor de indeling van je thuiskantoor
- Als je de mogelijkheid hebt, plaats je je thuiswerkplek in een gedeelte van het huis waar je privé niet veel tijd besteed. Een slaapkamer heeft niet de voorkeur: dit is bij uitstek de plek waar je je juist wilt ontspannen, je los wil komen van de dagelijkse sleur en deadlines. Hier wil je niet geconfronteerd worden met werkgerelateerde zaken.
- Zorg voor voldoende daglicht. Plaats je bureau bij voorkeur in de buurt van een raam. Daglicht geeft positieve energie. Een zolder? Plaats je bureau onder de dakraam. Te weinig licht in je kamer? Overweeg van kamer te switchen. Je slaapkamer kan wel met iets minder licht gezien je hier vooral rust in de nacht.
- Houd rekening met de akoestiek en hiermee het geluidsoverlast. Werk je met meerdere mensen in één huis? Probeer werkplekken te creëren die ver uit elkaar liggen, zodat jij vrijuit kan bellen en zoomen.
4 tips voor thuiswerk routine
Tot slot een paar tips die jouw thuiswerkdag net een beetje leuker maken.
- Zorg voor een goede start en einde van de dag. De meest praktische, gezonde en effectieve manier is waarschijnlijk de wandeling ‘naar je werk’, de lunchwandeling en: de afsluitende wandeling na je werk. Daarna: laptop dicht!
- Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat. Trek je schoenen aan een draag make-up indien je dat gewend bent. Voor je video calls wil je er natuurlijk ook wel leuk uitzien. Daarnaast geeft het een goede scheiding tussen werk en privé. Na werktijd kun je wel gaan voor je informele launch kloffie.
- Eindelijk eens niet die slappe bak uit de kantoortuin. Zorg voor goede koffie. Is er een koffie tentje in de buurt? Verwen je zelf regelmatig op een goede take-away koffie. En anders: maak eens iets meer werk van je eigen koffie. Een cappuccino of latte is zo gemaakt.
- Kies je favoriete muziek op Spotify. Eindelijk eens je eigen muzieksmaak en niet de oubollige rock muziek van je net-niet gepensioneerde collega of die indie-rock van je hipster stagaire. Of kies eens een opbeurende podcast van een inspirerende goeroe.