Roemreport

Kleuradvies voor het interieur

Niet veel zaken in het interieur geven een betere afspiegeling van de eigenaar dan het kleurgebruik. Kleuradvies voor het interieur is erg persoonlijk. Kleuren brengen ons snel terug naar het verleden, kleuren vertellen het verhaal van ons leven. Misschien niet altijd bewust, maar vaak zijn voorkeuren voor kleur ons al jong gegeven.

Logisch dat we veel aandacht besteden aan het uitzoeken van het juiste kleurpalet voor ons interieur. Maar voordat je over kan gaan tot het kiezen van de juiste kleuren voor je interieur, is het goed hier eerst wat meer over te weten.

In deze blog vertellen we je meer over de ervaring van kleur, de effecten en betekenis van kleur en geven we je enkele tips voor het werken met kleur in je eigen interieur. We leggen je uit waarom je beter op de intensiviteit van kleur kan letten in tegenstelling tot de gangbare betekenis van kleur.

Hoe ervaar je kleur?

Iedereen ervaart kleur op een andere manier. Dit komt door onze ervaringen met kleur, en onze culturele achtergrond. De reactie op kleuren wordt vaak getriggerd door een herinnering uit het verleden. Universele aannames over kleur zijn hierdoor lastig te maken. Niet iedereen ervaart geel als blij, en blauw als kalmerend.  Hoe we kleur ervaren hangt ook erg af van de tint en intensiviteit van een kleur: de tint is hoe donker of licht een kleur is, ook wel ‘helderheid’. De intensiviteit is hoe vergrijsd een kleur is, of wel de ‘verzadiging’. Een grotere of kleinere helderheid wordt bepaald door het toevoegen van wit of zwart aan een kleur. Een grotere of kleinere verzadiging wordt bepaald door het toevoegen van complementaire kleuren.

Betekenis van kleur

De betekenis die we geven aan kleur hangt dus ook sterk af van de persoon en cultuur. Kleur, of meerdere kleuren, kan voor elke persoon die ernaar kijkt iets anders betekenen. Betekenis wordt en werd sterk beïnvloed door religie, kunst, cultuur, reclamemakers en media. De betekenis verandert gedurende de eeuwen, en is sterk afhankelijk van geografie. De betekenis die je geeft aan kleur, of die je eraan wilt geven, is dus persoonlijk, en bepaal jijzelf.  Vaak zijn de hedendaagse betekenissen die we koppelen aan kleur ons ingegeven door marketeers, fabrikanten en psychologen. Laat je dus niet teveel van de wijs brengen of het je keuze bepalen.

“We kunnen zeggen dat kleur niet alleen wordt gevormd door het oog, maar ook door het ik”

Tom Fraser

Effect van kleur

Wat betreft de effecten van kleur, en daarmee vaak ook de betekenis die wij er aan geven, worden er veel aannames gedaan zonder feitelijke onderbouwing. Bijvoorbeeld dat warme kleuren als rood en oranje en geel onze emoties aanspreken, ons opgewonden maken en ons actief laten zijn. Groen, blauw en andere koele kleuren zouden ons meer relaxter doen worden en zouden beter passen als we ons moeten concentreren.

Intense of minder intense tinten?

Belangrijker nog dan de kleur zelf, is dus de intensiviteit. Dit bepaalt hoe we ons voelen in een kamer. We zullen ons meer relaxed en comfortabel voelen in ruimtes met kleuren die minder intens zijn, ook als dit bijvoorbeeld rood, geel of oranje is. Daar tegenover kan een hele felgroene kamer niet relaxed overkomen, ondanks dat onze algemene aanname is dat groen rustgevend is. Onderzoek wijst namelijk wel uit dat intense levendige varianten van kleur ons gevoel van opwinding versterken, en meer vergrijsde kleuren ons meer kalmeren. Dit staat dus los van de kleur zelf.

Gemoed

Kleuren hebben een invloed op onze stemming, dit is wetenschappelijk bewezen. Van bepaalde kleuren weten we wat het effect is op onze stemming. Maar de mate waarin dit gebeurt, hangt natuurlijk sterk af van de intensiviteit van de kleur en de tint. En het effect hangt ook sterk af van iemands persoonlijkheid. Kleur betekent iets voor ons: we kunnen ons bijvoorbeeld gelukkig, vrij, opgewonden, boos of hongerig voelen.

Ruimte

Naast de weerspiegeling van een persoonlijkheid en de invloed op onze stemming, kan kleur natuurlijk een kamer ook een eigenheid en persoonlijkheid meegeven. Het kan een ruimte groter of kleiner doen lijken. Ook kan kleur bepalen hoe licht of donker de kamer overkomt. En het kan de temperatuur in een kamer ‘bepalen’. Zo voelt oranje een stuk warmer aan dan blauw.

Geluid

Ook weten we uit onderzoek dat de kleur in een kamer onze beleving van een ruimte kan beïnvloeden: een kamer met veel lawaai wordt als nog luidruchtiger ervaren als deze geschilderd is in felle gele en rode tinten.

Wanneer welke kleuren toepassen?

Warme of koude tinten?

Kleur kan de gevoelstemperatuur in een kamer bepalen. Kamers met warme tinten als oranje, geel, rood, roodbruin zullen warmer aanvoelen dan kamers met koude tinten zoals blauw, groen en paars.
Een algemene stelregel is dat je het gebruik van koude kleuren in kamers met weinig zonlicht beter kan vermijden: kies hiervoor liever warmere kleuren, of in ieder geval met een warme ondertoon. Bij kamers die veel zonlicht hebben, kun je wel met koude kleuren wegkomen.

Licht kan ook de beleving van kleur bepalen: ochtendlicht, avondlicht, kunstlicht, ze bepalen samen de intonatie.

Heldere of donkere kleuren?

Naast warme of koude tinten kun je ook kiezen voor heldere of donkere kleuren. Het effect hiervan is vooral zichtbaar in combinatie met licht. De heldere kleuren zullen namelijk licht weerkaatsen, de kamer zal hierdoor groter lijken. Zwart, zal daarentegen het licht absorberen, waardoor de kamer intiemer zal lijken.

Wil je een donkere kleur gebruiken in een kleine kamer? Ga dan vooral los met: als je muren, plinten, plafond meeneemt in de donkere tint zal de kamer niet veel kleiner lijken en versterk je juist het effect van de kleur. Dit komt omdat de grenzen van een kamer worden gemaskeerd door de kleur. Hou wel rekening met het effect op je gemoed! Je zou donkere kleuren bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken in slaapkamers. Kamers die een warm en rustgevend gevoel moeten opwekken en waarbij licht een minder grote rol speelt.

Noord of zuid en kleur

Hoe houd je met het schilderen van je wanden rekening met de positie van de kamer ten opzichte van de zon? Is je kamer op het noorden gericht? Kies dan voor een offwhite met een warmte tint erin, zo voelt de ruimte niet te koud aan. Kamers gericht op het zuiden kun je prima lichter wit schilderen, met een grijze of blauwe tint: de zon zal de kamers voorzien van warmte en de tint zal je kamer comfortabel koel doen aanvoelen.

Oost of west en kleur

Licht uit het oosten en westen is zacht. Het beste gebruik je dit licht, en werk je het niet tegen. Gebruik warmere tinten in het oosten, die passen bij het ochtendlicht, en blauwe tinten in het oosten die passen bij het avondlicht.

Weinig daglicht

In kamers met weinig daglicht kun je de muren het beste in een lichte pure tint schilderen. Maak daarnaast gebruik van spiegels, en u hoeft minder snel de verlichting aan te doen.

Hoe pas ik kleur toe in een ruimte?

Gebruik van kleur kan het ruimtelijke effect voor een groot deel bepalen en manipuleren. Hoe zit dit? Afmetingen van kamers laten zich niet heel makkelijk manipuleren, maar met de onderstaande tips kun je wel effect bereiken:

  • Een kleine kamer groter doen lijken?

    Kies voor een lichte koele kleur die goed licht weerkaatst, en zorg er vooral ook voor dat het plafond licht is geschilderd. Of, als je niet van licht houdt: schilder de hele ruimte, inclusief plinten en plafond in dezelfde kleur.

  • Een grote kamer kleiner doen lijken?

    Kies voor een warme of donkere kleur, dan zal de kamer kleiner en knusser en warmer ogen.

  • Een kamer hoger doen lijken?

    Heb je een laag plafond? Vermijd horizontale lijnen in je kamer, zoals lambriseringen. En schilder je plafond zo licht mogelijk, en altijd in een lichtere kleur dan de wanden.

  • Een kamer lager doen lijken?

    Het kan zijn dat je een hoge kamer intiemer wil doen lijken. Schilder je plafond in een warme, donkere kleur, en schilder een deel van de wand mee. De brede horizontale ascendenten zullen de kamer lager doen lijken.

  • Langere kamer korter doen lijken?

    Verf de achterwand in een donkere tint of gebruik behang. Of gebruik natuurlijk materiaal op de wand als hout of steen. Dit effect zal de wand in het oog doen laten springen en de kamer minder lang doen lijken.
  • Een smalle kamer breder doen lijken?

    Om de lengte niet te benadrukken schilder je de korte kopse kanten in een donkere kleur, of benadruk je de breedte door horizontale belijningen. In de lange wanden benadruk je juist de hoogte, en kun je verschillende accenten aanbrengen om het lengte gevoel te breken.

Aan de slag met kleur

Los van welke kleur je wilt toepassen in je interieur, heb je nu wat basisinformatie over de betekenis, ervaring en toepassing van kleuren. Kom je er nog niet helemaal uit? Wij kijken graag met je mee. ROEM kan adviseren in het toepassen van een goed werkend kleurpallet in jouw woning of ruimte. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we met je mee kunnen denken.

Ons werk

Projectinrichting-bedrijdspand-MKB

Voor een MKB onderneming Wegbeveiliging Staphorst ontwierp ROEM het interieurontwerp, met een flinke dosis kleur. Benieuwd naar de aanpak en het resultaat?

Kleur is een belangrijk onderdeel van het interieurontwerp voor deze bungalow. Bekijk de gebalanceerde aanpak.  

Wij werken niet voor, maar sámen met opdrachtgevers. Wij geloven dat persoonlijke aandacht en betrokkenheid in het ontwerpproces leidt tot waardevolle resultaten.

Wil jij eens van vrijblijvend van gedachten wisselen? Wij denken graag met je mee over jouw interieurvraag. Wij komen graag eens bij je langs, of bezoek ons in onze studio.

Laat je gegevens hieronder achter of bel +31 630474874.

Laten we afspreken